VAD HÄNDER?

Testa Buster båtar
Följ med på hummerfiske
Åk på sälsafari med ribbåt
Lär dig använda ekolod och GPS med Bo Hall
Erbjudande på fiskeutrustning från Fladen
Föredrag om tonfiskmärkning

ÖPPETTIDER

LÖRDAG 16 OKT
SÖNDAG 17 OKT

10 – 17
11 – 16

HITTA HIT

Köra bil Från E6 tar ni av på avfart 82 och kör väg 168 mot Marstrand ca 20 km. Fortsätt på denna väg in i Marstrands samhälle till färjeläget. Villa Maritime ligger på Marstrandsön (färjan tar ca 2 minuter).

Åka kollektivt Res smidigt med kollektivtrafiken från Göteborg till Marstrand  vasttrafik.se (Notera att färjeavgiften ej är inkluderad i bussbiljetten).

FÄRJAN TILL MARSTRANDSÖN

Färjan till Marstrandsön från Koön Färjan tar ca 2 minuter från Koön till Marstrandsön och Villa Maritime ligger direkt till vänster från färjeläget på Marstrandsön. Färjan till Marstrandsön går 4ggr i timman fram till kl 22, därefter varje halvtimma vid kallelse. Bilar är inte tillåtna på Marstrandsön, men överfart kan ordnas med speciella tillstånd vid behov.

Biljett till färjan Biljetter köper man i färjekiosken eller i automaten vid färjan.

BOKA PROVKÖRNING AV BUSTER

BOKA HÄR

Dessa båtar kommer vi ha för provkörning
LX
X
XL-FISH
XL-Vmax
SUPERMAGNUM
PHANTOM

HUMMERFISKE – RIB MED SÄLSAFARI

Följ med på sälsafari med ribbåt

495:- per person

LÖRDAG

10:00 – 11:30
14:00 – 15:30


SÖNDAG

10:00 – 11:30
14:00 – 15:30


Följ med på hummerfiske

795:- per person inklusive fika

LÖRDAG

09:00 – 11:00
11:00 – 13:00
13:00 – 15:00

SÖNDAG

09:00 – 11:00
11:00 – 13:00
13:00 – 15:00

LÄR DIG ANVÄNDA EKOLOD och GPS

BO HALL LÄR DIG HUR DU SKA ANVÄNDA DITT EKOLOD

Bo är en sportfiskare som gillar allt inom fiske och har fiskat sedan barnsben.
Han har skrivit fyra böcker. Den första var ”Säkra Positioner” och den kom ut 1993. Den andra ”Havsfiske med Surprise” kom ut 2001, och den är lika aktuell än i dag, men tyvärr också slutsåld. Tredje boken heter ”Ekolodsboken 1” och kom ut 2015. Har du ett ekolod och inte läst den, då garanteras att du har en del kunskaper att inhämta där. Nu när Ekolodsboken 2 är utgiven 2020, så är den kompletterad med all ekolodskunskap i bokform med den allra senaste tekniken på marknaden. Oavsett om det handlar om Downscan, Sidescan eller Panoptix Front eller Down så är det med i senaste Ekolodsboken 2. Utöver det finns även Livescope m.m.

Som journalist har han skrivit om fiske i 30 år.
Bo har också jobbat som fiskeguide på olika ställen där big game fisket i Kenya var det längst bort. 

Bo kommer ha med sig några böker som kan köpas på plats.

Vi kör också extra med Niclas Andersson från Jensen & Englund AB hur man använder sin GPS i båten.

KURSTIDER:

LÖRDAG
11:00 – 12:00
14:00 – 15:00

SÖNDAG
11:00 – 12:00
14:00 – 15:00

ANMÄL DIG HÄR

FÖREDRAG OM TONFISKMÄRKNING

Robban från Fladen Store Björlanda berättar om tonfiskmärkningen som pågår 

För femte året i rad märker SLU blåfenad tonfisk i Skagerrak med satellitsändare som gör det möjligt att spåra deras vandringar över Atlanten. Denna sommar har mindre tonfiskar observerats i Skagerrak, vilket ger forskarna hopp om att yngre generationer tonfisk hittat hit.

Med hjälp av 48 fisketeam, och över 500 frivilliga, satsade Sveriges lantbruksuniversitet på att fånga och märka 60 tonfiskar under två veckor i augusti–september.

Det fleråriga projektet har redan väsentligen ökat kunskapen om detta nya och spektakulära bestånd i våra svenska vatten. Forskarna har i dag en allt bättre förståelse för varifrån dessa fiskar kommer, var de leker, och hur de korsar Atlanten i deras ständiga jakt på föda.

I år hoppas forskarna på att fånga och märka fler fiskar i den lite mindre storleksklassen, 100–150 kg, vilka verkar ha observerats mer frekvent under sommaren jämfört med andra år.

– Det vore en trygg bekräftelse på att även yngre generationer av tonfisk har hittat upp till våra breddgrader, att föryngringen fungerar och att det inte bara rör sig om några enstaka starka årsklasser som besöker oss varje år, säger Gustav Hellström, forskare på SLU.

Bra förutsättningar att studera tonfisken

Skagerrak och Kattegatt har bland de bästa förutsättningarna i världen att studera den blåfenade tonfisken i det vilda. Här samlas sedan några år tillbaka en betydande mängd tonfisk under ett antal månader på sensommaren och hösten. 

Det relativt begränsade området gör att forskarna har goda möjligheter att få tag på fisk att märka. Samtidigt ökar det också chanserna att återfinna de små sensorerna med värdefulla data som är programmerade att ”poppa” upp till ytan efter att ha suttit fast på tonfiskarna i ett år.

– Spårningstekniken ger oss unika möjligheter att studera fysiologi och beteende på de här spektakulära, men dåligt kända, fiskarna. Skagerrak är unikt på det sättet att fiskarna samlas på ett litet område en viss tid på året så att vi relativt enkelt kan samla in de släppta märkena, säger Andreas Sundelöf, forskare på SLU.

Ökat fiske gör kunskapen brådskande

Att den blåfenad tonfisken kom tillbaka till svenska vatten efter att ha varit borta i nästan 60 år lyfts ofta som ett gott exempel på hur en ansvarstagande förvaltning lyckats rädda en art på randen av utrotning. Samtidigt ökar återigen fiskekvoterna på blåfenad tonfisk i atlanten, och Sveriges grannländer bygger upp sin tonfiskflotta. Det gör att det blir ännu viktigare att skaffa kunskap om var och hur de ”svenska” tonfiskarna fiskas och kartlägga deras vandringar och överlevnad, menar forskarna på SLU.

– Vi har fått en andra chans och det vore ju väldigt oansvarigt att inte göra det vi kan för att skydda och bevara de här fantastiska fiskarna nu, säger Tomas Brodin, professor i akvatisk ekologi på SLU.


TID: Lördag 13:00

LIVE FRÅN BUSTER FISKEBÅTEN

VI SÄNDER LIVE PÅ FACEBOOK!

Vi kommer att sända live från Buster fiskebåten. Både i båt och ekolodsbilden

Tiderna varierar, följ oss för att få notis när vi sänder live.

Anmäl intresse för att besöka oss ”Det är givetvis gratis”

[caldera_form id="CF5ede7c790b4be"]